Herbata Chi saszetka 5g

Dostępność: brak towaru, spodziewana dostawa
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Dr. Jacob's Medical GmbH
Kod produktu: HCS

Opis

 Herbata Chi

środek spożywczy wzbogacony

Napój w proszku z naturalnym słodzikiem ksylitolem, zieloną herbatą, ekstraktami roślinnymi oraz witaminami.

Zawartość netto: 5 g - 1 porcja

 

Przyjemność, orzeźwienie i wsparcie dla twojego metabolizmu energetycznego


✓ 12 cennych ekstraktów roślinnych

Zielona herbata i kawa oraz herbata mate

Magnez i witaminy dla energii

Ashwagandha, wiśnia acerola, mango i bergamotka

O 99% mniej aluminium niż w zwykłej herbacie zielonej

 

Poczuj orzeźwienie i nową energię!

Chioznacza „energię życiową”. Herbata Chi zawiera dwanaście harmonijnie zbilansowanych ekstraktów roślinnych (w tym z zielonej herbaty oraz zielonej kawy) oraz magnez i witaminy. Guarana, herbata mate, cukier brzozowy (ksylitol), acerola i ashwagandha (zwana też indyjskim żeń-szeniem) doskonale współgrają z owocem mango oraz witalizującym wapniem.

Dzięki zawartości magnezu oraz witamin C, B2 i B3, Herbata Chi wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny (wytwarzanie energii) i redukcję poczucia zmęczenia.

Kofeina zawarta w guaranie, przynosi łagodne, przyjemne i długotrwałe pobudzenie.

Rozpuszczalny błonnik z akacji wspomaga pracę jelit i odżywia bakterie jelitowe.

Dlatego Herbata Chi w sposób szczególny wspomaga w wyzwaniach dnia codziennego dodając energii oraz składników witalnych.

 

Oddychaj głęboko i wspomagaj swoją Chi

"Chi" oznacza także "oddech". Tlen jest naszym najważniejszym źródłem energii. Bez dobrego zaopatrzenia w tlen nasz metabolizm zwalnia. Oddychanie brzuszne jest najzdrowszym sposobem oddychania. Kilka razy dziennie zrób sobie przerwę, połóż dłonie na brzuchu, oddychaj powoli, spokojnie i głęboko. Następnie wypij filiżankę Herbaty Chi i poczuj różnicę.

 

O 99% mniej aluminium!

W naszej Herbacie Chi Dr. Jacob's udało nam się obniżyć zawartość aluminium aż o 99%!

Aluminium to metal, który w większych ilościach ma niekorzystne działanie (patrz poniżej), a którego jest dużo w herbacie zielonej i czarnej. Więcej informacji pod opisem produktu.

 

Smak zdrowia

Herbata Chi ma wyrazisty smak łączący w sobie lekką cierpkość liści mate, herbaty i kawy zielonej, aromat bergamotki oraz nutę słodyczy lukrecji oraz mango. W zależności od wielkości zastosowanej porcji, można uzyskać bardziej lub mniej wyrazisty smak napoju.

 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia i sposób użycia:

- filiżanka herbaty: 2,5 g (płaska łyżeczka) zalej ok. 125 ml gorącej wody;

- duży kubek: 5 g (czubata łyżeczka) zalej 250 ml gorącej wody.

 

Składniki: ksylitol (naturalny słodzik), cytrynian magnezu, mleczan wapnia, rozpuszczalny błonnik z akacji, ekstrakt z zielonej herbaty (5%), sproszkowany owoc mango (5%), sproszkowany owoc aceroli (2%), ekstrakt z guarany (2%), kwas askorbinowy (witamina C), regulator kwasowości – kwas jabłkowy, ekstrakt z owocu ashwagandhy Withania somnifera (2%), ekstrakt z herbaty mate (2%), ekstrakt z korzenia lukrecji (2%), aromaty naturalne: olejek cytrynowy i bergamotowy; ekstrakt z zielonej kawy (1%), ekstrakt z kurkumy, amid kwasu nikotynowego (witamina B3), ryboflawina (witamina B2), chlorowodorek tiaminy (witamina B1).

Może zawierać śladowe ilości orzechów.

Zawiera ok. 20 mg naturalnej kofeiny w 2,5 g produktu (filiżanka). Nie zaleca się spożywania przez dzieci. Nie należy przekraczać spożycia 400 mg kofeiny dziennie (200 mg dla kobiet w ciąży i karmiących).

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dbaj o zrównoważoną dietę i zdrowy tryb życia.

Wstrząśnij przed otwarciem.

Herbata Chi dr jacobs tabela
 

Czy wiesz, że kupując kawę Herbatę Chi

fundujesz pełnowartościowy posiłek roślinny

dla osoby dotkniętej głodem

lub sadzisz drzewo?

Dowiedz się więcej

Fundacja Dr Jacobs logo

 Aluminium w zielonej herbacie, czarnej herbacie i matcha


Aluminium jest nie tylko w zanieczyszczonym pokarmie czy dezodorancie


Aluminium (glin) zdaje się być coraz bardziej wszechobecne. W niektórych pokarmach występuje naturalnie w różnych ilościach, ale do wielu trafia wraz z różnymi dodatkami lub podczas obróbki lub pakowania, np. w folię aluminiową (BFR, 2017).


Szczególnie wysoką zawartość aluminium mają rośliny liściaste (np. szpinak), różne wypieki (precle), kakao i herbata (EFS, 2008; BfR, 2014). Szpinak zawiera ok. 8 mg glinu na kg (8 ppm) (BfR 2014). Zeolit (glinokrzemian) i klinoptylolit (minerał z grupy zeolitów), stosowane coraz częściej w celu wspomagania zdrowia, do 30000 ppm.

Osoba dorosła tygodniowo spożywa średnio 0,2-1,5 mg glinu na kilogram masy ciała (BfR, 2017).

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określa dopuszczalną tygodniową ilość aluminium z pokarmu na 1 mg na kilogram masy ciała (EFSA, 2018). Przy masie ciała 60 kg odpowiada to ok. 60 mg aluminium na tydzień. Jednakże rzeczywiste spożycie glinu z pożywienia jest często wyższe.

 

Zawartość aluminium w zielonej i czarnej herbacie

Suszone liście herbaty mają najwyższą zawartość glinu ze wszystkich produktów spożywczych. Roślina ta pobiera dużo aluminium z gleby. Liście herbaty zawierają średnio 1340 mg/kg (1340 ppm) glinu, ale bardzo dojrzałe liście mogą osiągać do 8000 mg/kg (8000 ppm) (Street i inni, 2007, Xie, 2008). To tysiąc razy więcej niż jest w bogatym w aluminium szpinaku! Zarówno zielona, jak i czarna herbata zawiera bardzo duże ilości aluminium.

Zawartość glinu w naparach herbacianych jest znacznie niższa – średnio ok. 3 mg/litr (3 ppm) (od 1 do 8 mg aluminium na litr herbaty (1-8 ppm)) (Straub i Ruge, 2009, Flaten, 2002). Niemniej jednak, wypijając litr zielonej herbaty dziennie, można osiągnąć limit maksymalnego dziennego spożycia glinu. Ale herbata nie jest jedynym źródłem aluminium w pokarmach.

 

Matcha – doskonała herbata czy bogate źródło glinu?

Matcha to bardzo ceniona szlachetna zielona herbata w proszku. Nie jest ona spożywana jako napar, lecz napój z mielonych liści. Dlatego jedna filiżanka matcha (100 ml, przygotowana z 2 g matcha) może zawierać do 16 mg aluminium. Cztery małe filiżanki Matcha wystarczą, by przekroczyć tygodniowy limit aluminium!

 

Aluminium z herbaty łatwo się wchłania

Wbrew obiegowej opinii, aluminium z herbaty bardzo łatwo przenika do organizmu. Badania wykazały, że u osób, którym podawano do picia herbatę, ilość aluminium w moczu znacząco wzrosła (Flaten, 2002).

W doświadczeniach na zwierzętach wykazano, że wchłanialność aluminium z herbaty wynosiła średnio 0,37%. To więcej niż współczynnik dla wody (0,3%) i innych pokarmów. Aluminium z herbaty zostało wchłaniane w podobnym tempie, jak w przypadku wody (Yokel i Florence, 2008).

 

Dlaczego należy unikać aluminium?

 

Aluminium jest neurotoksyczne i może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera

Aluminium ma szkodliwe działanie na układ nerwowy i podejrzewa się, że może powodować różne zaburzenia neurologiczne, np. chorobę Alzheimera lub Parkinsona. Chociaż dokładne mechanizmy nie zostały jednoznacznie wyjaśnione, wiele badań wskazuje negatywny wpływ aluminium, szczególnie w przypadku choroby Alzheimera (Inan-Eroglu i Ayaz, 2018). Stwierdzono, że samo aluminium nie jest aż tak szkodliwe, lecz wzmaga neurotoksyczne działanie innych metali, w szczególności rtęci.

 

Metale i choroba Parkinsona: mechanizmy i procesy biochemiczne.


Bjorklund G1, Stejskal V2, Urbina MA3, Dadar M4, Chirumbolo S5, Tama J6.7.

W mózgach osób z chorobą Alzheimera znaleziono zaskakująco wysoki poziom ferrytyny. Ferrytyna występuje jako czysta forma związku żelaza. Uważa się, że głównym zadaniem ferrytyny jest ochrona organizmu przed nadmiarem toksycznych metali (De Sole i inni, 2013). Jednak badania wykazały, że w przypadku osób cierpiących na chorobę Alzheimera aż 62% ferrytyny było zanieczyszczone aluminium. Aluminium występowało w dużej części neuronów uszkodzonych rejonów mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera. Natomiast neurony niezniszczone przez chorobę były w dużej mierze wolne od glinu (Perl i Brody, 1980).

 

Jak można zmniejszyć spożycie aluminium?


Aluminium występuje w naturze i jest praktycznie we wszystkich produktach spożywczych. Jednak nie należy spożywać go w nadmiarze. Należy unikać stosowania dezodorantów, środków zobojętniających kwas żołądkowy (na zgagę) z wodorotlenkiem glinu, naczyń aluminiowych. Aluminium jest metaloestrogenem (substancją, na którą reagują komórki wrażliwe na działanie estrogenu). Dlatego jest ono szczególnie niekorzystne pod postacią dezodorantu używanego w okolicy klatki piersiowej. Producenci dezodorantów starają się już zaradzić temu problemowi.

 

Czy nadal warto pić zieloną lub czarną herbatę?


Jest to oczywiście kwestia ilości. Filiżanka zielonej lub czarnej herbaty od czasu do czasu nie zaszkodzi. Ale osoby pijące ok. litra herbaty dziennie spożywają zbyt wiele aluminium. Ilość glinu w herbatach nie jest określana na opakowaniach. Odmiany o niskiej zawartości aluminium są rzadkie. Dlatego picie dużych ilości herbat zawsze wiąże się z ryzykiem. Trudno powiedzieć więc, czy efekty zdrowotne picia zielonej herbaty nie są równoważone przez ryzyko związane z wysoką zawartość glinu. Szczególnie dotyczy to osób z zaburzeniami czynności nerek – mogą one mieć mniejszą zdolność oczyszczania ciała z aluminium.


Jeśli chcesz mieć pewność, że picie herbaty nie będzie powodowało nadmiaru aluminium w organizmie, postaraj się znaleźć zieloną herbatę o niskiej zawartości glinu lub pij napary ziołowe, np.: pokrzywa, koper, rumianek lub melisa.

 

Literatura:

 

BfR (2017): Fragen und Antworten zu Aluminium in Lebensmitteln und verbrauchernahen Produkten.

URL: https://www.bfr.bund.de/cm/343/fragen-und-antworten-zu-aluminium-in-lebensmitteln-und-verbrauchernahen-produkten.pdf (09.10.2018)

De Sole P, et al. (2013): Possible relationship between Al/ferritin complex and Alzheimer’s disease. Clinical Biochemistry; 46: 89-93.

EFSA (2008): EFSA-Beratung zur Sicherheit von Aluminium in Lebensmitteln.

URL: https://www.efsa.europa.eu/de/press/news/080715(09.10.2018)

Flaten TP (2002): Aluminium in tea – concentrations, speciation and bioavailability. Coordination Chemistry Reviews; 228: 385-395

Inan-Eroglu E, Ayaz A (2018): Is aluminum exposure a risk factor for neurological disorders? J Res Med Sci;23:51.

Lindtner O, Sommerfeld C, Gürtel R(2014): Wie viel Aluminium nehmen wir über Lebensmittel auf? 15. BfR-Forum Verbraucherschutz

URL: https://mobil.bfr.bund.de/cm/343/wie-viel-aluminium-nehmen-wir-ueber-lebensmittel-auf.pdf (18.102018)

Perl DP, Brody AR (1980): Alzheimer’s disease: X-ray spectrometric evidence of aluminum accumulation in neurofibrillary tangle-bearing neurons, Science; 208: 297–9.

Straub I und Ruge W (2009): Aluminiumgehalte in Teeaufgüssen. Chemisches und Veterinäruntersuchungsamt Stuttgart. URL: http://www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=2&ID=1221(09.10.2018)

Xie Z, Chen Z, Sun W, Guo X, Yin B, Wang J (2008): Distribution of aluminum and fluoride in tea plant and soil of tea garden in Central and Southwest China. Chin. Geogr. Sci. 17: 376-382.

Yokel RA, Florence RL (2008): Aluminum bioavailability from tea infusion. Food Chem Toxicol; 46(12): 3659-3663.

Street R, Drábek O, Száková J, Mládková L (2007):  Total content and speciation of aluminium in tea leaves and tea infusions. Food Chemistry; 104, 1662–1669

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl